skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Gimnazija v Monoštru in njen pomen za Slovence v Slovenski krajini

Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota je izdala samostojno publikacijo, v kateri so zbrani izsledki raziskovalnega dela o prvi gimnaziji na območju nekdanje Slovenske krajine (danes Prekmurje in Porabje).

Preberi več

Gimnazija v Monoštru je bila ustanovljena leta 1893 in kot taka bila do ustanovitve Gimnazije v Murski Soboti leta 1919 osrednja izobraževalna srednješolska ustanova v Slovenski krajini, obiskovali pa so jo tako porabski kot prekmurski dijaki. Po uvodnih poglavjih o zgodovini Porabja in mesta Monošter ter šolanju Slovencev v Slovenski krajini do 20. stoletja je za vpogled v delo in življenje gimnazije za obdobje od leta 1893 pa do leta 1948, ko je v Porabju poleg železne zavese nastopil tudi narodnostno-kulturni molk, podan splošni oris učiteljskega zbora, večja pozornost pa je namenjena dijakom, s posebnim ozirom na dijake iz današnjega Prekmurja in Porabja, prav tako so posamično  predstavljeni vsi maturantje iz Prekmurja.   
Gre za pomembno poglavje v zgodovini Prekmurja in Porabja v luči zgodovinskih, kulturnih in političnih značilnosti ter vezi slovenskega kulturnega prostora v času enotnosti Slovenske krajine in po njenem razbitju na dva dela.

Fotogalerija

Informacije

Naziv

Gimnazija v Monoštru in njen pomen za Slovence v Slovenski krajini

Kontaktna oseba

Klaudija Sedar

Datum objave

16.03.2021 22:01

Zadnja sprememba

16.03.2021 22:01

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam