skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Koptske tkanine iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije

Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož in Narodni muzej Slovenije vljudno vabita na predavanje KOPTSKE TKANINE IZ ZBIRKE NARODNEGA MUZEJA SLOVENIJE, ki bo v petek, 2. oktobra 2020, ob 11. uri v Slavnostni dvorani Ptujskega gradu.

Predavali bodo soavtorji razstave mag. Darko Knez, mag. Miran Pflaum in Tomislav Kajfež iz Narodnega muzeja Slovenije.

Med najstarejši tekstil v zbirkah Narodnega muzeja Slovenije sodijo slikovite tkanine, ki so jih med 3. in 10. stoletjem našega štetja stkali Kopti, krščansko prebivalstvo Egipta. Izdelane so iz lanu in volne, zanje pa so značilne žive barve. So eden najizrazitejših segmentov koptske umetnosti. Poleg fragmentov oblačil so se ohranili predvsem deli zastorov, pregrinjal in blazin. Koptske tkanine so dočakale današnje dni zahvaljujoč običaju, da so umrle pokopavali oblečene oziroma pokrite s tekstilnimi izdelki, ki v grobnicah in grobovih zaradi suhega podnebja niso propadli.

Narodni muzej Slovenije že od leta 1890 hrani zbirko 53 koptskih tkanin, ki sodi med bolje ohranjene tovrstne zbirke v Evropi. V muzeju smo zbirko koptskih tkanin strokovno obdelali z najsodobnejšimi znanstvenimi tehnikami in metodami ter jo ovrednotili. V obliki razstave in razstavnega kataloga je bila prvič strnjeno predstavljena slovenski javnosti.

Koptske tkanine so vir navdiha tudi za sodobne ustvarjalce. Spremljajoča razstava sodobnih tekstilnih in oblačilnih interpretacij KOPTI.TEX je nastala pod okriljem Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in je rezultat večmesečnega dela študentk in študentov v okviru predmetov Oblikovanje tekstilij, Oblikovanje oblačil in Razvoj oblikovanja.

V konservatorsko-restavratorski delavnici za tekstil Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož smo izvedli vse potrebne konservatorske posege na koptskih tkaninah, jih zaščitili pred zunanjimi škodljivimi dejavniki in jih pripravili za ogled javnosti, kakor tudi za dolgotrajno hrambo v depoju.

Dogodek bo potekal v skladu s priporočili NIJZ. V muzeju je za vse obiskovalce obvezna uporaba zaščitnih mask.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.