skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Ljubljana v gibljivih slikah: Prestolnica v filmih Matjaža Klopčiča - dr. Andrej Šprah

V letošnjem ciklu domoznanskih večerov Ljubljana v gibljivih slikah bomo posebno pozornost posvetili podobi Ljubljane na filmskem platnu.
 
V filmski ustvarjalnosti enega ključnih slovenskih filmskih modernistov, Matjaža Klopčiča, je imelo mesto Ljubljana nadvse pomembno vlogo. Vse od dokumentarnega prvenca Na sončni strani ceste, kjer je “glavni protagonist” ljubljansko Tromostovje, pa do zadnjega celovečernega filma Ljubljana je ljubljena se je svojemu rodnemu mestu posvečal s posebno vizualno senzibilnostjo in nam odkrival njegove filmsko najbolj atraktivne plati.
 
Skozi različna zgodovinska obdobja, ki jih je obravnaval v svojih delih, se nam mesto razkriva kot vznemirljiv filmski akter, ki ga bomo še posebej pozorno preučili skozi vpogled v njegova ključna protivojna filma – Sedmina in Ljubljana je ljubljena.
 
Pred predavanjem dr. Andreja Špraha si bo mogoče ogledati odlomek iz oddaje Umetni raj (režiser: Slavko Hren; 2005), kjer je predstavljeno snemanje filma Ljubljana je ljubljena. Posnetek smo pridobili v TV arhivu in dokumentaciji RTV Slovenija.
 
Dogodek bo potekal v torek, 23. 11. 2021, ob 19.00 preko platforme zoom. Pridružite se nam na povezavi: https://arnes-si.zoom.us/j/94014735255
Preberi več

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.