skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Razstava 40 stopinj MePZ Bistrica ob Sotli

“Pevski zbor je temelj za vas, da ima lahko dober glas." (Tonči Babič)

V štirih desetletjih se je spletlo tesnih prijateljskih vezi, ustvarilo prijetnih spominov, spisalo zgodb, ki nam vsem lepšajo življenje. Nekatere izmed njih smo v Knjižnici Šmarje pri Jelšah zbrali in posneli. Kratek video si boste lahko ogledali v Tednu ljubiteljske kulture, v soboto, 22. maja 2021, ob 20. uri, na YouTube kanalu Knjižnice Šmarje pri Jelšah, kjer bo ogled mogoč tudi po premieri.

Na YouTube kanalu Knjižnice Šmarje pri Jelšah pa si lahko ogledate tudi kratek video s povabilom, da se sprehodite po 40 stopinjah MePZ Bistrica ob Sotli http://bit.ly/KSPJ-40letMePZ_BoS_napovednik

Razstavo je postavil MePZ Bistrica ob Sotli v sodelovanju s Knjižnico Šmarje pri Jelšah - enota Bistrica ob Sotli in ob podpori Občine Bistrica ob Sotli ter podjetja DS Smith iz Brestanice.

Vabljeni v prostore krajevne knjižnice Bistrica ob Sotli, kjer si lahko v času uradnih ur knjižnice ali po vnaprej dogovorjenem terminu ogledate razstavo. Seveda v skladu z aktualnimi navodili in priporočili NIJZ ter skladno z zakonodajo.

Razstava bo odprta vse do 8. oktobra 2021.

 

Preberi več

MePZ Bistrica ob Sotli že štiri desetletja bogati kulturno dogajanje v Bistrici ob Sotli. Povezuje ljudi, širi ljubezen do petja in z ubranim petjem domači kraj predstavlja na velikih in majhnih odrih doma in tudi preko občinskih, regijskih in tudi državnih meja. Ob tem jubileju v krajevni knjižnici Bistrica ob Sotli pripravljamo razstavo, ki na kratko povzema teh štirideset velikih stopinj.

Pevski zbori so v Sloveniji najbolj zastopana kulturno-umetniška društvena dejavnost in to z dolgo tradicijo. Trenutna ocena delujočih zborov pri nas, ki jo je podal Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je med 2.500-3.000 zbori, vključno s šolskimi otroškimi, mladinskimi in s cerkvenimi. Vanje je vključenih kar 80.000 aktivnih pevcev.

Zbori so pomembno gonilo kulturnega in družabnega življenja v krajih. Ubrano petje, harmonija glasov in harmonija dobrih medsebojnih odnosov, se ob nastopih z zbora prenaša na poslušalce in tako prispeva h kvaliteti življenja tako članov zbora, kot tudi cele skupnosti.

Zborovsko petje v Bistrici ob Sotli beležimo že od začetka 20. stoletja, ko je bila aktivna dekliška Marijina družba ki je gojila predvsem cerkveno petje. Izpostaviti moramo domačina in organista Jožeta Novaka, ki v sicer v predvsem cerkveni repertoar dodajal tudi svoje pesmi.

Leta 1925 je bil v okviru Katoliško-prosvetnega društva ustanovljen pevski odsek “Grmada” z mešanim, ženskim in moškim pevskim zborom, ki se je prvič predstavil občinstvu v predpustnem času leta 1928 v Drofenikovi dvorani.

Krstni nastop današnjega MePZ Bistrica ob Sotli  je bil konec novembra 1981, ob takratnem prazniku krajevne skupnosti.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Naziv

Razstava 40 stopinj MePZ Bistrica ob Sotli

Čas dogodka

22. maj 2021, ob 20. uri

Lokacija

Knjižnica Bistrica ob Sotli

Kontaktna oseba

Mateja Žagar

Kategorije

Razstava

Datum objave

18.05.2021 10:17

Zadnja sprememba

18.05.2021 10:48

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam