skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Na robu poletja: Denis Škofič

Denis Škofič (1985, Murska Sobota) je pesnik, pisatelj in literarni kritik, ki živi v Novem mestu in poučuje slovenščino na Srednji zdravstveni in kemijski šoli Novo mesto.

V svojem prvencu Sprehajalec ptic (2013) se je poigraval z nadrealističnimi zasuki jezika, štiri leta zatem je v zbirki Seganje raziskoval različne pomene naslovnega izraza. Obe zbirki sta bili nominirani za Jenkovo nagrado.

V tretji pesniški zbirki Tuskulum (2023), za katero je pred kratkim prejel Cankarjevo nagrado, se zateka v mirno in udobno zavetje, v katerem se vsako ustvarjanje in tudi branje šele lahko začneta. V zbirki ni razmejitve med družbenim in naravnim, človeškim in živalskim, sedanjim in preteklim niti med metafizičnim, simbolnim in profanim – bralcu se na trenutke dozdeva, kot bi pesnik vozil slalom med različnimi vzporednimi svetovi.

Škofič je panonski pesnik z dušo in telesom, poleg izbire motivov iz narave in tamkajšnjega obredja se to pozna v njegovem jeziku, saj v nasprotju s prvima zbirkama precej uporablja prekmursko narečje.

Vljudno vabljeni.

Četrtek, 20. junij 2024, ob 18. uri, Park Rastoče knjige

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.