skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Kulturno društvo Koral Laško

KD Koral Laško Preberi več
Ljubezen do zborovskega petja, glasbe in druženja nas je povezala v letu 1992, ko smo pričeli delovati kot Mešani pevski zbor Gloria Laško, pod umetniškim vodstvom prof. Alenke Šon.
Naš repertoar je najprej obsegal cerkvene in slovenske narodne pesmi, ki smo jim kasneje dodali še umetne.
Kot cerkveni pevski zbor smo velikorat pomagali sooblikovati bogoslužje v nadžupnijski cerkvi sv. Martina v Laškem, na podružnicah in tudi nekaterih drugih cerkvah po Sloveniji. Pripravili smo samostojne koncerte, ki so bili premierno izvedeni najprej v Laškem, nato pa tudi v nekaterih krajih bližnje okolice.
Člani MePZ Gloria Laško smo sodelovali pri vseh nastopih Gledališke skupine Gloria (pasijon, opereta Miklavž prihaja, spevoigra Kresniček, božične igre, različni recitali).
V letu 1997 se je zbor preimenoval v Mešani pevski zbor Koral Laško, leta 1998 pa smo se konstituirali kot Kulturno društvo Koral. Zbor je svoj repertoar razširil z nekoliko zahtevnejšimi priredbami in sodobnimi skladbami, njegovo umetniško vodenje pa je prevzela prof. Mateja Škorja. S korepeticijami, nadomeščanjem in spremljavo na klavirju ji je pomagala takratna absolventka glasbe Mojca Vuga por. Lukmar.
S koncerti, pri katerih so sodelovali tudi člani Glasbene šole Laško-Radeče, smo gostovali po slovenskih krajih (Celje , Vipavski križ, Tabor …) in bili povsod lepo sprejeti. Razveselili smo se uvrstitve  na regijsko revijo pevskih zborov v Celju in spodbudne kritike. Sodelovali smo tudi na reviji zborov Štajerska poje (Vurberk).
Velikokrat s petjem popestrimo vesele dogodke: krst, poroko, obletnico rojstva … Vedno se radi odzovemo povabilom za sodelovanje na proslavah, ob obletnicah društev, podjetij, odprtju razstav in podobnih kulturnih prireditvah v kraju.
O naši dejavnosti in uspehih smo poročali za regijske časopise in radio, nekatere uprizoritve pa je posnel tudi TV Krpan.
Vsako leto  gledališka skupina, večkrat s sodelovanjem MePZ, postavi na oder recital, opereto, spevoigro ali glasbeno pravljico. Duša teh projektov je vsekakor Magdalena Hrastnik, idejni vodja oblikovanja vlog, izdelave scen, izbora glasbe …
Izpostavimo samo najpomembnejše: božičnica Molči zemlja, kralj prihaja; Pasijon – igra o Kristusovem trpljenju; glasbena pravljica Marije Jezernik in Radovana Gobca O Kresničku, ki je izgubil lučko; recital Betlehemski deček; spevoigra Matije Tomca Slovenski Božič; opereta Radovana Gobca Hmeljska princesa; predstava za otroke in odrasle Mali princ; glasbena pravljica W. A. Mozarta Čarobna piščal; opereta J. Straussa ml. Noč v Benetkah.
Od leta 2003 do 2008 je zbor vodila prof. Mojca Lukmar. V letu  2003 smo gostovali v pobratenem mestu Pliezhausen, kjer smo pripravili krajši koncert, naslednje leto pa smo poskrbeli, da so se člani mešanega pevskega zbora iz tega kraja dobro počutili pri nas in skupaj z njimi izvedli večerno kulturno prireditev.
Leta 2005 se je društvu priključil  mladinski zbor Lilija, ki so ga vodili najprej študentka
glasbene pedagogike Rebeka Bračič, nato dijak srednje glasbene šole Krištof Hrastnik in sedaj pa ga vodi dijakinja srednje glasbene šole Lara Hrastnik. Na območnih revijah so prejeli vzpodbudne kritike, pohvalijo pa se lahko tudi z nekaterimi samostojnimi koncerti in glasbenimi igrami.
Pod budnim in izostrenim ušesom prof. Rebeke Bračič je MePZ Koral v zadnjih letih zelo uspešno zaplul tudi v tekmovalne vode. Na regijskem tematskem koncertu odraslih pevskih zasedb l. 2010 v Žalcu smo prejeli nagrado za perspektivno zasedbo.
Novembra 2011 smo na mednarodnem tekmovanju v Pragi v prepevanju adventnih pesmi dosegli srebrno plaketo.
Ves čas delovanja pa pevci in pevke še vedno z veseljem pojemo Bogu v čast v cerkvi sv. Martina v Laškem in na podružnicah
Mešani pevski zbor Koral je v letu 2012 praznoval 20-obletnico delovanja, ki smo jo obeležili s slavnostnim koncertom v Kulturnem centru Laško. Ob tej priložnosti smo posneli tudi  zgoščenko, na kateri so pesmi z našega repertoarja, ki  obsega poleg sakralnih pesmi tudi slovenske ljudske, črnske duhovne in popularne slovenske ter tuje pesmi.
Januarja 2013 smo bili gostje Slovencev na Dunaju. Prepevali smo pri sv. maši, po kateri je sledil še krajši koncert. Od septembra 2013 vodi zbor prof.  Meta Podbregar.
Spomladi leta 2014 so bile v atriju 3 uprizoritve Laškega  pasijona, pod režiserstvom Magdalene Hrastnik.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

Društvo

Telefon

031-699-406

Kontaktne osebe

Martin Hrastnik

Datum objave

21.04.2014 17:34

Zadnja sprememba

13.05.2014 09:58

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam