skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Narodna in študijska knjižnica, Trst (Italija)

Narodna in študijska knjižnica (NŠK) je osrednja knjižnica Slovencev v Italiji.

Preberi več

Narodna in študijska knjižnica je bila uradno ustanovljena 17. julija 1947 in je začela delovati za javnost leta 1949. Kasneje sta se knjižnici pridružila še dva odseka, in sicer leta 1951 Odsek za zgodovino in etnografijo in leta 1989 Slovenska knjižnica D. Feigla v Gorici. Knjižnica je splošnega značaja, ima pa tudi nalogo zbiranja, popisovanja in hranjenja publikacij o Slovencih v Italiji. Njen fond je pretežno v slovenščini. Dostopen je prek spleta, del pa je še vedno popisan samo v listkovnem katalogu.  Knjižnica je kot aktivna polnopravna članica vstopila v sistem COBISS aprila leta 1997.

Od leta 2004 Narodna in študijska knjižnica upravlja pritlične prostore v Narodnem domu v Trstu na osnovi 19. člena zakona št. 38/2001 za slovensko jezikovno manjšino v Italiji. Leta 2014 je tam  uredila  Oddelek za mlade bralce. Ob zbiranju in izposoji otroške in mladinske literature nudi tudi šolskim in predšolskim skupinam brezplačne delavnice in druge vsebine. Delavnice in drugi dogodki so namenjene različnim starostnim skupinam in organizirane po različnih zahtevnostnih stopnjah.

Odsek za zgodovino in etnografijo. Kmalu po nastanku in začetku delovanja knjižnice  so stekle priprave za ustanovitev Odseka za zgodovino in etnografijo (OZE), ki je uradno začel delovati 1951. leta. 

Na Odseku so  shranjeni razni dokumenti in gradivo Slovencev v Italiji. Osebje skrbi za urejanje in pridobivanje novega gradiva, obenem pa je tam urejena posebna fototeka ter fond Magajnovih fotografij.

Slovenska knjižnica Damirja Feigla je naslednjica prve slovenske knjižnice, ki so jo v marcu 1906. leta odprli v Trgovskem domu v Gorici. Po vojni je knjižnica doživljala težke čase in se selila iz enega sedeža v drugi. V 80. letih so jo poimenovali po pisatelju Damirju Feiglu. Leta 1989 je Feiglova knjižnica prešla pod upravo Narodne in študijske knjižnice iz Trsta in takrat prvič zaposlila poklicno knjižničarko. Knjižnico so takrat popolnoma preuredili in odprli za obiskovalce z rednim delovnim urnikom.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

Zavod

Telefon

+39 04 0635629

Elektronski naslov

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Datum objave

15.01.2020 13:45

Zadnja sprememba

23.10.2020 13:44

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam