skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

ZAL, Enota za Gorenjsko Kranj

ZAL, Enota za Gorenjsko v Kranju opravlja strokovne naloge, ki se nanašajo na arhivsko in dokumentarno gradivo, nastalo pri delu pravnih in fizičnih oseb na območju upravnih enot Jesenice, Kranj, Radovljica in Tržič. Hrani prek 340 fondov oziroma okoli 1.700 tekočih metrov arhivskega gradiva od leta 1590 dalje. Preberi več
Zgodovinski arhiv Ljubljana se je razvil iz Mestnega arhiva ljubljanskega, ki je bil ustanovljen leta 1898. Od leta 1966 se je območje delovanja Mestnega arhiva postopoma širilo na vso osrednjo Slovenijo, vse do Jesenic, Idrije, Novega mesta in Metlike. Večje spremembe v organizacijskem smislu so nastopile leta 1973 , saj so se iz tedanjega Mestnega arhiva oblikovale štiri organizacijske enote: Enota za Gorenjsko Kranj, Enota za Dolenjsko in Belo krajino Novo mesto, Enota za obljubljansko območje z sedežem v Ljubljani in Enota Mestni arhiv Ljubljana. Ker ime arhiva ni več ustrezalo geografskemu območju in organiziranosti delovanja, se je s 1. oktobrom 1973 Mestni arhiv Ljubljana preimenoval v Zgodovinski arhiv Ljubljana.

Z ustanovitvijo Enote za Gorenjsko se je začelo sistematično strokovno delo z arhivskim gradivom na območju osrednje in severozahodne Gorenjske: vrednotenje in prevzemanje ohranjenega upravnega arhivskega gradiva, nastalega v obdobju do leta 1945, obsežnih fondov ukinjenih okrajnih ljudskih odborov, občinskih in krajevnih upravnih organov do leta 1955 oziroma do srede šestdesetih let ter arhivsko gradivo nekaterih šol, denarnih zavodov, društev, sodišč, zbornic, zadrug, gospodarskih podjetij in zasebnikov.


Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

Zavod

Telefon

04/2805 900

Elektronski naslov

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontaktne osebe

Marija Kos

Datum objave

24.02.2011 11:35

Zadnja sprememba

30.04.2013 15:34

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam